Pani Magdalena jest absolwentką Wyższej Szkoły Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej w Poznaniu, na kierunku Dietetyka w sporcie i odnowie biologicznej. Nieustannie zdobywa nowe kwalifikacje zawodowe. W 2015 roku ukończyła studia podyplomowe na SWPS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym i zdobyła tytuł psychodietetyka. Od tej pory dokształca się w kierunku korelacji diety i chorób autoimmunologicznych.
Specjalizuje się w indywidualnych programach żywieniowych pacjentów z:
- insulinoopornością
- chorobami tarczycy (mi. Hashimoto)
- zespołem jelita drażliwego
- zaburzeniami płodności (zaburzenia owulacji i hormonalne u kobiet)
- nietolerancją pokarmową
Ponadto odbyła liczne szkolenia w zakresie dietocoaching`u, interpretacji badań laboratoryjnych i suplementacji. Wiedza ta pozwoliła jej na stworzenie autorskiego programu żywieniowego w terapii zwalczania hipercholesterolemi i nadciśnienia tętniczego.
Pani Magdalena co roku uczestniczy w konferencjach naukowych kongresach i targach dietetycznych. Wspiera akcje prozdrowotne na terenie Miasta i gminy Zbąszyń. Udziela prelekcji i wdraża zasady zdrowego odżywiania zarówno wśród najmłodszych jak i starszych.
Pasją pani Magdy jest sport. Jest instruktorką Nordic-Walking`u. Odbyła liczne szkolenia z treningu medycznego. Dzięki swojej wiedzy i zamiłowaniu do aktywności fizycznej potrafi skutecznie zmobilizować pacjentów borykających się z problemem nadwagi i otyłości. Jej zaangażowanie i empatia sprawiają, że nawet w trudnych chwilach pacjenci mogą liczyć na wsparcie i wzmocnienie motywacji.
Jako psychodietetyk w Regionalnym Centrum Zdrowia pani Magdalena udzielać będzie konsultacji osób z zaburzeniami odżywiania, a także wszystkich walczących o prawidłową wagę i szczupłą sylwetkę. Zalecenia żywieniowe ukłądane są indywidualnie pod kątem współistniejących chorób i zamierzonych celów.
Podczas konsultacji dietetycznych wykonywane są następujące badania:
• analiza składu ciała metodą bioimpedancji (BIA)
• pomiary antropometryczne
• pomiary masy ciała
• analiza dotychczasowego sposobu odżywiania
Wspomaganie dietetyczne w leczeniu chorób:
• nadwaga, otyłość
• cukrzyca
• nadciśnienie tętnicze
• miażdżyca
• hipercholesterolemia
• dna moczanowa
• osteoporoza
• choroba wrzodowa żołądka, dwunastnicy
• choroby trzustki i wątroby
• choroby jelit ( celiakia)
• zaparcia
• zaburzenia hormonalne (choroby tarczycy i ginekologiczne)
• zaburzenia odżywiania (anoreksja, bulimia, sportoreksja)
• choroby nerek
Praca psychodietetyka to także nadzorowanie stosowanej diety, koordynacja programu żywienioweg,o zapobieganiem niedożywieniu. Pacjentami Poradni Dietetycznej są również kobiety ciężarne i w połogu, osoby intensywnie uprawiające sport, seniorzy i osoby niedożywione (zaburzenia żywienia).