Badania te pozwalają na potwierdzenie lub wykluczenie odczynu alergicznego objawiającego się zmianami skórnymi (pokrzywka, zaczerwienienie), świszczącym oddechem, dusznościami, katarem siennym. Dzięki nim można dokładnie sprecyzować czynniki wywołujące reakcję alergiczną.
Warto wiedzieć:
Szacuje się, że na choroby alergiczne choruje od 10 do 30% (w zależności od postaci) populacji. Niemowlęta i dzieci najczęściej chorują na alergiczne zapalenie skóry i alergie pokarmowe, natomiast młodzież i dorośli cierpią częściej na alergiczny nieżyt nosa i atopową astmę oskrzelową.
Objawy wskazujące na choroby alergiczne:
- nasilony katar i zatkania nosa
- ataki astmy z dusznością i kaszlem
- łzawienie spojówek
- wysypka, rumień, zaczerwienienie i bąble na skórze
- ból brzucha oraz biegunka
Objawy alergii często bywają podobne do objawów przeziębienia.
Na alergię wskazywać mogą:
- brak podwyższonej temperatury
- objawy przeziębienia przeciągające się ponad standardowe 10 dni
Objawy chorób alergicznych mogą występować:
- sezonowo: alergie na pyłki roślin
- cały rok: alergie na roztocza kurzu domowego, sierść zwierząt, zarodniki pleśni, pierze, wełna, pyły występujące w miejscu pracy, spaliny
Pakiet badań Alergologiczny obejmuje:
- Morfologia krwi całościowa analiza wszystkich rodzajów komórek krwi (czerwonych, białych i płytek). W przypadku odczynów alergicznych zwiększa się ilość jednego rodzaju białych ciałek krwi – eozynofilów.
- Rozmaz krwi (manualnie) badanie polegające na ocenie mikroskopowej elementów morfotycznych krwi, ich ilości i wyglądu; służy do oceny procentowego udziału eozynofilii wśród białych krwinek.
- Eozynofilia bezwzględna (manualnie) ilościowa, najdokładniejsza ocena eozynofili – komórek odpowiedzialnych za reakcje alergiczne.
- IgE całkowite białko odpornościowe odpowiedzialne za skłonność do alergii. Podwyższony wynik świadczy o zwiększonym ryzyku zachorowania na choroby alergiczne.
- Panel alergenów – mieszany przesiewowe badanie w kierunku stwierdzenia uczulenia na konkretne, najpopularniejsze alergeny oddechowe i pokarmowe (orzech ziemny, mleko, białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, ziemniak, marchewka, dorsz, jabłko, soja, mąka pszenna), pyłki (brzozy, traw, bylicy), kurz, roztocza (D.farinae, D.pteronyssinus), naskórki (psa, kota, konia) oraz pleśnie (Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarium).